Atölye Deneme ekibi olarak, bu zorlu yılı geride bırakırken zorlukların içinde güzel anılar da birikebildiğini fark ediyoruz. Her şeye rağmen yaşamın emekle ve dayanışmayla güzelleştiğini hatırlamak için geçtiğimiz yıla neler sığdırdık sizlerle de paylaşmak istedik.

Bu seneye girerken Sürdürülebilir Kırsal Yaşam Projemizin peşinde Seferihisar’ın Atölye Gödence köyündeydik. Greenpeace İzmir Yerel Grubu ile Atölye Gödence bünyesinde Zeytin Hasadı etkinliğimizi tamamladık. Hemen ardından kentte de hareketliliği sürdürdük, AB Sivil Düşün Programı’ndan aldığımız destekle ekip olarak Dijital İletişim ve Kampanya eğitimine katıldık. Bu süreçte yüzümüzü yeniledik J Logomuz değişti, yeni kartvizitler ve flamalar bastırdık, web sitemizi yeniden düzenledik.

2020 bize güzel birlikteliklerin bir parçası olma fırsatı da sundu. Zehirsiz Sofralar Ağı’nda yer aldık ve Zehirsiz Sofralar Platformu’nun kurucu üyelerinden birisi olduk. Dayanışma ruhunu sürdürdük ve paydaşlarımızın işlerini takip ettik, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Goethe Institut tarafından düzenlenen Moda ve Sürdürülebilirlik Paneli’ne katıldık.

Mart ayında pandemi yaygınlaşınca hayatımız da büyük oranda evlerimizde ve ekranların başında geçti. Kimi paydaşımız karantina günlerinde ev konserleri düzenledi, kimi paydaşımız kitabını yayınladı, kimileri söyleşi düzenledi. Evlere kapansak da savunuculuktan vazgeçmedik. Küresel İklim Grevi 3 Nisan’da ve 25 Eylül’de bu sefer dijital olarak gerçekleşti, biz de destek verdik, “iklim adaleti sosyal adalettir” dedik. Ana ekibini beş kadının oluşturduğu bir dernek olarak “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!”, “İstanbul Sözleşmesi Uygulansın!” diyenlerin sesine ses kattık. 

Bu sene AB Dayanışma Programı kapsamında desteklenen “Dünya Dönüyor, Değişiyoruz” projesini hayata geçirdik. Temiz gıda, zehirsiz kozmetik, sürdürülebilir moda, organik ve işlenebilir atık başlıklarında İzmir’de hem kentte hem kırsalda çalışmalar yürüten bireyleri, toplulukları ve kurumları bir araya getirerek ekolojik duyarlılığı arttıracak çalışmalar ürettik. Bu proje kapsamında Gödence köyünde buğday hasadı, ekmek yapımı, bağ bozumu, kışlık konserve yapımı gibi uzun soluklu çalışmaların yanında, köydeki çocuklarla ekoloji odaklı sanat atölyeleri gerçekleştirdik. Yine bu proje kapsamında Gödence Köy Konserlerini düzenledik. Bu konserlerin ardından, pandeminin de seyrinin değişmesiyle birlikte projede yer alan söyleşi ve etkinlikleri çevrimiçi gerçekleştirmeye karar verdik. Plastik ve atıkları, tarladan tabağa gıdanın yolculuğunu, orman terapisini ve sürdürülebilir modayı konuştuğumuz, masal anlatısıyla keyiflendiğimiz çevrimiçi söyleşi ve etkinliklerimiz Aralık ayının ilk üç haftasında tamamlandı.

Yeryüzü Film Festivali ile ilk çevrimiçi festival deneyimimizi de bu yıl yaşadık. Festivalde Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2019 seçkileri yer alırken, birçok söyleşi ve etkinlik ile festival programını zenginleştirdik. Tüm bu süreçte yeni iş birlikleri için değerli ilişkiler kurduk.

Bu yıl içerisinde sekiz ayrı proje başvurusu yaptık. Dernek ofisimizde gerçekleştirilecek yeni fikirler üzerine çalışmaya başladık. Bu sene akreditasyonumuz onaylandı, uluslararası projeler için önümüzde yepyeni bir yol açıldı….

Tüm ekibimize, paydaşlarımıza ve dostlarımıza destekleri ve katkıları için çok teşekkür ediyoruz. Zorlukların içinden açılan yeni yolları ve umutları fark edebildiğimiz, umudumuzu hep ayakta tutmayı başardığımız sağlıklı, keyifli ve şans dolu bir yıl diliyoruz herkese!